Hur blir jag av med fotsvett ?

Hur blir jag av med fotsvett ?

För många är kampen mot fotlukt verkligen ett problem året runt. Sommarens heta semestrar och en aktiv livsstil leder ofta till svettiga, illaluktande fötter. Men det krävs mer än svett för att känna lukten. Faktum är att faktorer som leder till fotlukt ofta förekommer också i de kallare vintermånaderna.

Orsaker till fotlukt
I motsats till vad man tror är det inte svett som gör att foten luktar - det är bakterier. Svett spelar dock fortfarande en stor roll när det gäller att skapa fotlukt. Hur? När överdriven svett från dina fötter absorberas i skor och strumpor, skapar det en optimal miljö för bakterier att växa. Detta kan vara orsaken till lukt i skor. Bakterier fördubblas var 20: e minut vid rumstemperatur. I en miljö som skor, som kan vara varma, mörka och fuktiga, kan bakterier föröka sig på en okontrollerbar nivå.

Även om sommarfötter ofta ventileras i flip flops och sandaler, finns det ingen brist på svettiga fötter. Högre temperatur och ökad fysisk aktivitet - ofta utomhus - kan snabbt göra gymnastikskor till växthus av bakterier. När sommaren passerar och temperaturen faller är vinterfötter ofta begränsade till skor och stövlar som stänger in våra fötter.

Strumpor, speciellt de som är gjorda av syntetiska material kan förvärra situationen. Förutom svett fångar strumpor också döda hudceller, olja, hår och smuts nära huden, vilket skapar en miljö som hjälper ännu fler bakterier att växa och frodas. Och cykeln fortsätter.

Under varje säsong finns det ytterligare faktorer som bidrar till fotlukt, såsom svampinfektioner (fotsvamp) och medicinska tillstånd som orsakar överdriven svettning, som hyperhidros. I båda fallen är resultatet av tillståndet - hudflagor och mer svett - helt enkelt mer mat för bakterier.

Rena och torra fötter är nyckeln!

Det mest grundläggande sättet att behandla och förebygga fotlukt är att hålla fötterna så rena och torra som möjligt - tvätta fötterna dagligen. Välj fukttransporterande strumpor och andningsskor och, om möjligt, växla mellan flera skor, till exempel gymskor och arbetsstövlar, så att du inte bär samma par varje dag.

Att hålla fötterna rena och torra vara en verklig utmaning oavsett årstid. FOTAKUTEN.SE har många olika produkter för att bli av med illaluktande fötter.
Starta behandlingen med ett varmt fotbad. Om du svettas mycket kan det vara bra att ta ett fotsalt som "drar ut " fukten. Om du har torra fötter kan det vara bättre att välja en tvållösning.
Hos FOTAKUTEN.SE hittar du även nagelsaxar , fotfilar och andra verktyg för att rensa bort bakterier från dina fötter.
Smörj alltid in dina fötter med en bra fotkräm. Det finns flera olika puder och spray för att dina fötter skall kännas torra och skyddas mot bakterier.
Drift & produktion:  Wikinggruppen